2012. április 13., péntek

Kecske



A klasszikus juhászatokban, főleg az árutermelő ágazatban megfigyelhető, hogy a juhok között tartanak a nyájban szamarat és kecskét. Ennek nem kizárólag az az oka, hogy önellátó módon fejik a kecskét és fogyasztják a tejét. A kecske bővebb tejű a juhoknál és ráadásul a juhokkal ellentétben más kicsinyét is könnyebben elvállalja. Míg a juhok az ellés után a felnyalás, szárazra nyalás során olyan köteléket alakítanak ki bárányukkal, hogy más anyák bárányait nem szoptatják, ellökik, addig a kecske esetében enyhébb ráhatással ez elérhető. Ha nem, akkor a rászoruló bárányokat fejt kecske tejjel itatják.


Több megfontolásból is döntöttük a Racka mellé a kecske tartásról. Egyrészt valóban szeretjük a tejét, a belőle készült tejtermékeket. Másrészt előfordult már korábban olyan Racka anya, aki nem szoptatta a saját bárányát. Harmadrészt és nem utolsó sorban Puli kölykök esetében is a kecske tej egy olyan ideális táplálék, amit eddig is használtunk a felnevelés során. Summa summárum szert tettünk a Rackákkal kecskékre. Nevezetesen 2 gödölyét szereztünk be mág növendék korukban.

Ahogy ez lenni szokott, így a kecske esetében sincs másképp a tejhez gida kell. Oda is volt a két gödölye ősszel fedeztetésen, ahol egyikük sikerrel is járt és vemhesült. Mivel a másik nem, ezért beszereztünk egy bakot is, hogy ősszel már ő végezze el a fedeztetés feladatát.


Nem tiszta vérű állomány, mert a Magyar Parlagi kecske mellett őseik közt előfordulnak főleg Alpesi Őzbarna, csekélyebb mértékben Szánentáli felmenők. Nem utolsó sorban kecske esetében a szarvatlansághoz is ragaszkodtunk, mert így szarvatlanul is a Rackáknak parancsolnak, hátmég a Magyar Parlagi Kecskére jellemző tekintélyes szarvval mire lennének képesek. Létszámuk esetében ügyelni is kell arra, hogy a Rackák létszámának felét ne haladják meg, mert át is vennék a hatalmat a falkában.

Szerencsére az őszi fedeztetésből is kislány született, így ő is passzol majd a beszerzett bakhoz.


Műkotló




Mivel az országban egyedülálló fekete búbos Magyar Kacsa vérvonalra sikerült szert tenni, és ahonnan származnak az utolsó gácsért is nekem adták tenyésztés céljából, ezért a keltetést nem bíztam a véletlenre, hogy majd akad egy kotló, aki kikölti az összes tojást.

A legtöbb tojást (néhány kivétellel) keltető gépbe raktam, két részletben, két különböző időpontban. Az első keltető gép esetében most telt le a 28 nap és 45 tojásból 35 kipattant. Persze van közötte tőkés réce tojása is, de ez egy régi, használt keltetőgép esetében elég szép eredmény.

Az eredmény a várakozásaimat is felülmúlta abban a tekintetben, hogy az utánpótlás eddig biztosítva van. Viszont érdekes módon annak ellenére, hogy a szülők közül a tojók és a gácsér is rendelkeztek búbbal a kikelt napos fekete Magyar Kacsák nem búbosak.