2012. május 16., szerda

Krédli

Sokan kérdezhetnék, hogy mit keres itt a magyar haszonállatok világában a Krédli, hiszen valamikor japán eredetű volt. A Japán Tyúk, más néven, hazai tájnyelven Krédli úgy kapcsolódik a magyar haszonállatokhoz, mint neve is neve is mutatja honosodott. Általában véve Japán Tyúk fogalma alatt azt a díszbaromfit értjük, ami fajta és a tenyésztésében a külalak, külső megjelenés kap nagyobb hangsúlyt, szerepet. A Krédli népies elnevezés inkább egy olyan Magyarországon elterjedt haszonállatot takar, aminek elsősorban gazdasági jelentősége van. A Dél-Amerikai eredetű Néma Kacsához, Pézsma Kacsához hasonlóan a Krédli térhódítását, elterjedését gazdasági hasznának köszönheti. Ne gondoljon itt senki felülmúlhatatlan termelési mutatókra, egekbe szálló tojás vagy hús paraméterekre! A Krédli a háztáji gazdaságok, tanyák, majorok, farmok népszerű, gyakori baromfija. Kedveltségét ezért a háztáji gazdaságokban előtérbe helyezett tulajdonságoknak köszönheti. Mik ezek a tulajdonságok?


A Krédli valójában nem is igazán fajta, hanem egyfajta típus. A családi gazdaságok törpe tyúkja, amelynek tenyésztése során a gazda szépérzéke alakítja a külső megjelenését. Ki a búbosat, ki a gatyásat, ki a rózsa tarajost szereti jobban. Megjelenésében ezért a Krédli sokszínű. A tartás, takarmányozás iránti igénytelensége mellett kellő képpen ellátja a családot apró tojásokkal. A saját élelmét általában, zömmel maga keresi meg, kapirgálja össze a családi gazdaságban. A tojáshéj színe általában fehér, de előfordulhat kissé sárga héjú is. A fehér tojáshéj nem fajta bélyeg, hanem egészen egyszerűen a gazda így tudja megkülönböztetni a Krédli tojást a normál tyúktojástól. Méretében ugyan kisebb, mint a normál tyúktojás, de ha a Magyar tyúk 54-55 g súlyú tojásait és pláne a tanyákon előforduló orozva tojt jérce tojásokat tekintjük ez a különbség már akár elenyésző is lehet. Főleg ha a sárgája tartalmat, fehérje-sárgája arányt tekintjük, akkor még inkább eltűnik ez a különbség. A családi gazdaság egyébként is megoldja ezt, mert egy normál tyúktojás helyett felüt két Krédli tojást, ami összességében több, mintha egy normál tyúktojás lenne.

Alapvetően a Krédli nem mentes az olyan törpe díszbaromfi vérhányadtól, mint a Chochin, Chabo, Bantam, de ez csupán csak cseppvér keresztezés jellegű általában, mert a további nemzedékek sorsát a gazda ízlése alakítja.

A jó tojástermelés és a tartással, takarmányozással szembeni igénytelenség mellett a Krédli első osztályú kotló is elsősorban! Az elterjedésének és térhódításának kezdeti időszakában ennek köszönhette népszerűségét, erejét, hiszen abban az időben még nem álltak rendelkezésre komoly keltető gépek, illetve a nagy távolság miatt a tojások keltethetősége is kérdéses lett volna. Ahogy a Néma Kacsa esetében, úgy a Krédli is jó kotlási hajlamának köszönheti népszerűségét, elterjedését, szaporaságát.


A magyar háztáji gazdaság ezt a képességét azért is értékeli, mert gond nélkül kikelt és felnevel más baromfi fajok és fajták utódait! Ezért a gyakran kotló és jól kotló Krédli tyúk bár értéktelennek tűnik, de hatalmas kincs egy háztáji gazdaságban. Nem kell a keltetőben tojásokat forgatni, a napos csibékre fűteni, infrázni és a Krédli megtanítja őket az élelem keresésre is, illetve a Krédli vehemens, harcias karakterének köszönhetően meg is védi a csibéket.


Mindezen okok miatt a legtöbb háztáji gazdaság úgy kezdi, hogy tart belőle néhány darabot elsősorban kotlónak, másodsorban tojásra. Aztán ha túlságosan elszaporodnának, akkor megritkítja, levág belőle. A húsa egyébként nagyon finom, elsősorban levesnek, pörköltnek, mert a vad húsára emlékeztet. Mivel a gazdaság körül a takarmány zömét maga keresi meg, ezért viszonylag lassú fejlődésű. Méretéből adódóan leginkább kifejlett, felnőtt korban vágható.
Az említett fehér héjú és kisebb méretű tojásoknak elsősorban a tenyésztésében van jelentősége, ha a gazda úgy akarja, hogy éppen most a Krédli szaporodjon. A Krédli kakas ugyan gond nélkül hágja a normál méretű tyúkokat, de a Krédli tyúkokat az esetek zömében, többségében a méretük, no meg a Krédli kakas vérmérséklete miatt is csak a saját fajtájába tartozó kakasok tartják karban. Ezért fontos, hogy ha a normál méretű tyúkokat szeretnénk tovább tenyészteni, akkor a keltető tojások előtt jó néhány hónappal a Krédli kakasokat el kell szeparálni, nehogy meglepetést okozzon a kikelt csibéket illetően.

A magyar háztáji gazdaság ezt általában önmagától megoldja ezt, hiszen ha a Krédli kereszteződik is a normál méretű tyúkfajtákkal, akkor a félvérekből meghagyott tyúkok mérete tovább csökken, tulajdonságai átitatódnak a jövő nemzedéket illetően, hiszen a Krédli kakasok vehemensen gondoskodnak erről, hogy az ő génjeiket örököljék az utódok. Ezért ha a gazda nem gyéríti őket rendszeresen, akkor előbb-utóbb azt veszi észre, hogy egyre több Krédli van az udvarában.



3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a felvilágosítást.Magam is törpe méretű fajtakeverék tyúkokat tartom és hirdetéseket böngészve ráakadtam arra az elnevezésre.

    VálaszTörlés
  2. Élvezettem olvastam a bejegyzést, köszönöm.

    VálaszTörlés